Santander Consumer Bank
Santander Consumer Bank

Den spanske storbanken Santander Consumer Bank er for lengst veletablert i Norge, med alle typer finansiering og kredittkort. Forbrukslån fra Santander har betegnelsen Flexilån og henvender seg kanskje spesielt til de som kun trenger en liten sum. For lån på under kr 75 000 har nemlig Flexilån ingen etableringsgebyr. Dette gebyret ligger normalt på kr 950 både for større lån hos Santander, og hos andre banker. Låner du for eksempel kun kr 10 000 sier det seg selv at en tusenlapp i etableringsgebyr er dyrt. Dette slipper du altså hos Santander.

Rentebetingelsene på forbrukslån

De totale omkostningene dine blir da termingebyrene (som de fleste banker har) samt renteomkostningene. Rentene fastsettes individuelt for hver søker, ut i fra i hvilken grad de er kredittverdige. De beste rentene fås som regel kun av personer med høy kredittscore. Per i dag er den laveste nominelle renten på 7,90% på forbrukslån uten sikkerhet fra Santander. Dette er noen marginale desimaler høyere enn den laveste vi har sett på usikrede forbrukslån, som er 7,00%. Likevel har dette neppe noen betydning, fordi de fleste av oss ikke har optimal kredittscore. Det er langt vanligere at rentene på et slikt lån ligger rundt 12% eller der om kring. Noen får langt bedre, og noen får dårligere rentebetingelser.

Du kan påvirke din kredittscore

Fordi kredittscoren er såpass avgjørende for rentebetingelsene, bør man lære seg hvilke faktorer som spiller inn. Enkelte av disse kan man påvirke raskt selv. For eksempel ved å opplyse banken om eventuelle bedringer (dokumenterbare) i egen økonomi. Har du smågjeld (for eksempel til kredittkortselskaper) som du klarer å betale ut, vil dette også hjelpe. Man kan også refinansiere et forbrukslån senere, dersom man vet at kredittscoren er forbedret. Dette gjøres ved at man får et nytt lån med lavere renter, og bruker pengene til å betale helt ned på det gamle lånet.