Forbrukslån
Forbrukslån

Forbrukslån er egentlig ikke et komplisert lån, med svært enkle «spilleregler». Her låner man penger hos banken, gjerne på dagen, og kan bruke de på hva man vil. Og attpåtil slipper man å stille med sikkerhet for lånet, og kan følgelig låne uten at man har spart opp egenkapital. Så enkelt – så greit!

Sikkerhet og rente

Det første man må være klar over når det kommer til et forbrukslån, er at renten på slike lån er en god del høyere enn et typisk boliglån. Dette er fordi et slikt lån er usikret, som nevnt innledningsvis, og følgelig øker renten i takt med bankens risiko. Har du stabil og ryddig økonomi så vil du få en bedre rente. Videre så er det viktig å skille mellom effektiv og nominell rente. Sistnevnte er den renten som banken fastsetter for lånet ditt, mens den effektive renten også inkluderer gebyrer og vil dermed gjenspeile den faktiske kostnaden med lånet.

Søke om forbrukslån

Det har aldri vært enklere for nordmenn å få kloa i et forbrukslån enn hva det er i dag. Nå behøver man bare å være 18 år gammel (en del banker har dog høyere aldersgrense), ha en noenlunde normal inntekt og ikke ha betalingsanmerkninger for å skaffe seg et slikt lån. Dessuten blir renten på forbrukslån stadig lavere, og følgelig vil det kanskje lønne seg å vente enda et par år før man tar opp et slikt lån.