Forbrukslån
Forbrukslån

Når du ser etter et forbrukslån så er det mye fokus på spesielt rentenivå, hvor mye du kan låne og lengden på nedbetalingen. Dette er også viktige detaljer når det gjelder lån. Størrelsen på lånet er viktig i forhold til hva du trenger pengene til. Skal du legge nytt tak og ikke har fått lagt penger til side, så hjelper det lite å søke om et forbrukslån hos en bank som har en grense på kr 50 000 for slike lån. Da må du formentlig låne noe mer. Lengden på nedbetalingen har noe å si i forhold til hvor stort beløp du må betale hver måned. Før du søker om et forbrukslån bør du sjekke hva du har plass til i budsjettet ditt, slik at du vet om du har råd til å betale kr 3000 per måned i avdrag eller kr 1000. Jo lengre tid du bruker på nedbetalingen, desto lavere beløp må du betale hver måned, men ulempen er da at lånet blir dyrere på grunn av renten.

Renter på forbrukslån

Det viktigste i forhold til et forbrukslån er renten du må betale. Dette skyldes at renten er den største kostnaden på et lån og derfor er det viktig å finne et lån med så lav rente som mulig. Det er stor forskjell på å betale en effektiv rente på 9 % og en rente på 15 %. Skal du låne kr 100 000, så blir det ved bruk av dette eksempelet mer enn kr 6000 i året i forskjell, og derfor er det viktig å velge det lånet som kan tilby deg den laveste renten når du tar opp et lån.

Mange banker og finansieringsselskaper tilbyr lav nominell rente, men det er ikke den du betaler. Det du må se på er den effektive renten, som inkludere alle gebyrer du betaler samt tar høyde for hvor lang tid du bruker på nedbetalingen av lånet. Sist, men ikke minst, er det kredittvurderingen som avgjør hvilken rente du blir tilbudt. Derfor bør du også innhente tilbud fra flere banker samtidig, det kan nemlig være stor forskjell på hvilken rente du blir tilbudt. En bank vil kanskje si du må betale 15 % i rente, mens en annen vil tilby deg en rente på 13 %. Selv om 2 % ikke høres ut av så mye, så blir det en del penger når du skal betale ned på et lån i mange år.