Forbrukslån
Forbrukslån

En av betingelsene som gjelder når man tar opp et forbrukslån er nedbetalingstid. Dette avhenger av størrelsen på lånet, der den maksimale tiden kan strekke seg opp til 12 og 15 år hos noen banker. Uansett hva lånet gjelder, følger man en nedbetalingsplan, basert på lånesum, renter og betalingstid. Dersom det viser seg at din økonomiske situasjon forbedres, vil du kunne spare en del penger på å betale før tiden.

Nedbetaling før tiden

For bankene sin del betyr det god inntjening, om du bruker lang tid på nedbetalingen. Det gir deg også mindre avdrag hver måned, og kan forenkle nedbetalingen. Men det er viktig å være klar over at et forbrukslån blir dyrere på lang sikt. Det kan bli flere tusen kroner mer å betale banken totalt. Det er fullt mulig å endre på nedbetalingsplanen dersom du har mulighet til det. Du kan betale ned lånet helt eller delvis før den avtalte forfallstiden, uten å bli belastet noen ekstra lånekostnader.

Spar penger på kortere betalingstid

Et forbrukslån innebærer månedlige renter og gebyrer. For å redusere lånets totalkostnader, anbefales det å velge så kort nedbetalingstid som mulig. Dersom du får en del penger til overs, lønner det seg å ta kontakt med banken og avtale en kortere betalingstid. (Nedbetaling av de dyreste lånene bør prioriteres.) En kortere nedbetalingstid fører til mindre renteutgifter. Selv om terminbeløpet øker, vil det gå direkte til å betale ned på lånet. Dermed blir det en mindre sum å beregne renter av. Du kan altså selv velge når du vil innfri gjelden din, innenfor avtalt nedbetalingstid. Det er ingen tvil om at den beste måten å spare penger på, er å betale gjeld, og ideelt ha kortest mulig nedbetalingstid.