Forbrukslån
Forbrukslån

Et forbrukslån kan løse et problem, som en uventet utgift. Er det nødvendig å få byttet ut de gamle møblene, så kan forbrukslånet også være en løsning på det. Det er ikke alltid enkelt å få lagt penger til side i et stramt budsjett og da er det flere som må benytte seg av ekstern finansiering. Før du begynner å lete på nettet etter banker med lav rente på slike lån, så bør du se på din økonomiske situasjon og sikre deg at du kan betale et lån tilbake.

Hvilken rente kan jeg forvente?

Det er stor forskjell på hvor mye du må betale i rente på et forbrukslån. Gebyrene på slike lån ligger rimelig fast og du bør derfor regne med et etableringsgebyr på mellom kr 500 og 1000 for opprettelse av lånet. I tillegg vil du bli fakturert mellom kr 30 og 50 per måned i et termingebyr. Dette er bankens kostnad for å administrere lånet. Men med selve renten er det litt flere faktorer som spiller inn. En ting er hva banken tilbyr som laveste rente, og denne kan gjerne være på 7 %, men det er din privatøkonomi som avgjør hvilken rente du må betale. Banken vil foreta en kredittvurdering og avhengig av resultatet, vil de sende deg et tilbud på lån med den rente de mener de kan tilby.

Om du har en vanlig inntekt, noe gjeld fra før av og du ellers har betalt dine regninger til tiden, så bør du forvente en rente på mellom 13-16 %. Dette er den effektive renten og inkludert alle kostnader. På den måten kan du regne ut hva et lån vil koste deg.

Den totale kostnad ved et lån

Når du søker etter et forbrukslån på nettet, så vil du se at det står et eksempel på hva lånet vil koste deg hos den gjeldende banken. De fleste banker bruker et standard eksempel på kr 65 000, og viser hvor mye du må betale totalt for å låne dette beløpet. Dette innebærer at du betaler lånet ned på fem år. Hos mange kan du bruke inn til 15 år på å betale lånet tilbake og dette vil gi deg en lavere månedlig utgift. Men husk på at renten løper i hele perioden og derfor vil det bety at lånet blir en del dyrere totalt sett.