Forbrukslån
Forbrukslån

Det er ikke alltid enkelt å finne det billigste forbrukslånet. Det er mange aktører på markedet og det handler derfor om å være oppmerksom på hvem som tilbyr den laveste renten og de rimeligste gebyrene. Likevel er det dessverre ikke helt så enkelt. For selv om en bank reklamerer med en nominell rente fra 6,9 %, så er det langt i fra sikkert du får tilbudt en slik rente når du søker.

Hva avgjør om et lån er billig?

I utgangspunktet er det renten som avgjør om lånet er billig eller ikke. Dette skyldes at det er renten som er den største kostnaden på et forbrukslån, og derfor er det stor forskjell på om du må betale 12 eller 16 % i rente. Hvor mye du faktisk må betale i rente er det din økonomi som avgjør. Banken vil nemlig foreta en kredittvurdering og ut fra denne vurderer de hvor mye du må betale. Med en solid økonomi, det vi si at du har en høy inntekt og lite gjeld, vil du formentlig motta et lånetilbud med en lav rente på kanskje så lite som 10-12 %. Men du må være forberedt på at dersom du har en vanlig inntekt og litt gjeld fra tidligere, så vil renten ligger på effektive 14-17 %.

De billigste lånene

Bank Norwegian er blant de bankene som har den teoretisk laveste renten. Her kan du få en effektiv rente fra 9,59 %, men du kan også ende opp med en rente på 21,24 %. Det kommer igjen helt an på kredittvurderingen. Du kan låne helt opp til kr 600 000, men vær oppmerksom på at det krever at to søker sammen. Utover renten må du betale et etableringsgebyr på kr 950 samt et termingebyr på kr 30.

En av de andre bankene som har en lav, teoretisk rente er Opp Finans. Her er den laveste effektive renten på 8,21 %. Den høyeste er på 19 %. Igjen er det kredittvurderingen som avgjør. Det er mulig å søke om lån på inntil kr 500 000, men også her må dere være to som søker sammen om dere skal låne mer enn kr 250 000. Etableringsgebyret er på kr 950 og det månedlige termingebyret på kr 30.