Forbrukslån
Forbrukslån

Det finnes svært mange forskjellige forbrukslån ute på markedet, som alle har forskjellige betingelser og rammevilkår. Det kan være svært vanskelig å finne det mest gunstige tilbudet, dersom man ikke kjenner til de ulike finansbegrepene tilknyttet lån. Denne artikkelen er en liten guide som skal hjelpe deg på veien!

Rentetyper

Når man snakker om forbrukslån, er det viktig å vite om to typer renter. Den nominelle renten bestemmes av banken, og angir en prosentandel av det aktuelle lånebeløpet som du må betale ved hvert avdrag. Det er derimot den effektive renten som forteller deg hvor mye du kommer til å betale for det aktuelle lånet, fordi man setter denne på grunnlag av den nominelle renten pluss øvrige gebyrer og kostnader. Når du skal sammenligne forskjellige lån, er det lurt å være svært oppmerksom på den effektive renten.

Etableringskostnader

De aller fleste bankene krever at du betaler for de administrative utgiftene når du søker om et lån, og dette skjer i form av et etableringsgebyr. Dette gebyret pleier vanligvis å koste rundt 1000 kroner, eller en viss prosentandel av lånebeløpet. Det sistnevnte alternativet lønner seg dersom du søker flere smålån, mens den første varianten lønner seg for et større forbrukslån.

Nedbetalingstid

Nedbetalingstiden angir hvor lang tid du maksimalt kan bruke på betale tilbake et lån, og denne pleier vanligvis å ligge på mellom 10 til 15 år. Det lønner seg derimot å nedbetale et forbrukslån så fort som mulig, fordi det blir dyrere jo lengre tid man bruker.