Har du søkt om forbrukslån, men fått avslag kan en medlåner være løsningen. Det vil mest sannsynlig gi deg tilslag på lånet, samt kanskje bedre betingelser. Det man må huske på er at det kan også ha noen ulemper å ha en medlåner.

Medlåner og kausjonist er ikke det samme

Har du et lån i banken, som krever at du må ha sikkerhet for lånet, velger en del å ha en kausjonist. Det vil si at en annen person signerer en kausjonistavtale, og dermed garanterer for deg økonomisk. På et ordinært lån som dette får du lånesummen utbetalt, og kausjonisten har ikke noe med hverken lånet eller betalinger å gjøre. Det skjer kun om du misligholder lånet. På et usikret forbrukslån vil en medlåner si en person som tar opp lånet sammen med deg, og er like ansvarlig for å nedbetale lånesummen som du er.

Det kan være både positivt og negativt med en medlåner

Søker du om et forbrukslån sammen med en medlåner vil dette gi deg bedre rente. Dette da dere begge blir kredittsjekket, og oppnår en samlet kredittscore. Gjør du dette med en ektefelle/samboer eller partner vil ikke det være spesielt problematisk, da store lånesummer oftest går til felles ting. Har du f.eks et familiemedlem, eller en kompis, som medlåner kan det vise seg mer negativt enn tenkt. Familemedlemmet/kompisen gjør dette for å hjelpe deg til å få lån, men det er en ting man da skal være klar over. Skattemessig skal 50% av lånet og betalte renter fordeles på hver. Det vil si at medlåner får skattemessige fordeler uten å betale en krone på lånet, samtidig som du da taper denne delen i skattemessige fordeler.