Forbrukslån
Forbrukslån

Ved vurdering av hvorvidt en bank eller institusjon skal tilby deg penger, er de nødt til å inkludere flere forskjellige faktorer. Dette er ting som betalingsevne, formue, inntekt, og sikkerhet. Til sammen utgjør dette en risiko, og desto lavere denne risikoen ender opp med å være, desto billigere blir det for deg som kunde. Sikkerhet på lånet betyr at banken kan ta pant i bolig eller andre eiendeler du sitter med, og innfri denne panten dersom ikke betaler tilbake lånet. Ettersom forbrukslån er usikret må du belage deg på å betale mer penger til banken

Høyere risiko med usikrede forbrukslån

For de som låner ut penger er det én ting som gjelder, og det er at låntakeren betaler tilbake summene. Som regel vil en bank kalkulere at en viss prosentandel av låntakerne aldri gjør opp for seg, og typisk sett vil denne prosentandelen ligge et sted mellom 2-5%. Andelen lån som misligholdes øker betraktelig dersom lånet blir gitt uten krav til sikkerhet, og derfor vil du også se at rentene dine på forbrukslånet (her finner du flere forbrukslån) er høyere.

Sammenlign forbrukslån med et vanlig lån

For å illustrere forskjellene mellom forbrukslån og andre typer lån kan du ta en titt på lån til bolig. Slike lån vil typisk strekke seg over en periode på 15-40 år, og du har kun rett til å bruke lånet til å kjøpe boligen. I tillegg vil banken kreve at du stiller boligen som sikkerhet slik at de får dekket lånet i tilfelle du ikke betaler for deg. På grunn av alt dette vil du betale lavere renter på lån til bolig sammenlignet med et forbrukslån.