Nei, vi tror ikke lånekunder er «dummies», men kan du uttrykkene fra tidligere vil du kanskje synes det er unødvendig med en forklaring. Dette er for deg som er ny lånekunde, og som kanskje aldri har søkt et forbrukslån tidligere. Her er en grov forklaring på enkelte ord.

Lånets løpetid, nedbetalingsplan og effektiv rente

Når man er fersk, med tanke på å låne penger, er det en del uttrykk en bør lære seg. La oss ta det siste ordet i overskriften først; effektiv rente. Dette er den renten du egentlig betaler på et forbrukslån, og er høyere enn den som kalles nominell rente (les om forskjellen her). Det er effektiv rente som er viktig å vite når du tar opp lån. Effektiv rente inkluderer også alle gebyrer som kommer med lånet. Lånets løpetid er den totale tiden du har på å betale inn hele lånet med renter. En nedbetalingsplan er et papir du får fra banken. Her står alle opplysninger om betalingene du gjør. Dato, beløp, hvor stor sum er renter, hvor stor sum betales på selve lånet, samt hvor mye lån du har igjen etter hver nedbetaling.

Kredittscore og kredittsjekk

Dette er vesentlige begreper for et forbrukslån. Det er nemlig disse to tingene som avgjør om du får lånet, og hvilken rente du vil få tilbud om. Når du fyller inn en søknad på lån må du oppgi dine økonomiske opplysninger. Når banken får søknaden sjekker de at dette stemmer, samt om du har regninger som ikke betales hos andre. Dette er selve kredittsjekken/kredittvurderingen (les om hvordan du blir rangert). Utfra denne vurderes du opp mot en skala med tall. Dette er en skala som er utarbeidet for å vise om du er en risiko for banken eller ikke. Skal man si det veldig enkelt; lav score avslag eller høy rente på lånet og høy score gir god rente. Les flere artikler om forbrukslån her.