Vi skal i denne artikkelen se på et konkret eksempel for en gjennomsnittlig nordmann som har både studielån og boliglån, og som i nyere tid også tok opp et forbrukslån for å pusse opp boligen sin. Alle disse tre lånene er man nødt til å betale avdrag på, men hvilke(t) bør prioriteres først?

Dyr gjeld betales ned først

Selv om man har ryddig økonomi og orden på sysakene, så vil det lønne seg å gjøre sitt ytterste for å betale ned forbrukslånet først. Dette fordi et forbrukslån har langt høyere rente enn et boliglån og et studielån, og følgelig har man langt større kostnader med et slikt lån. Forskjellen er i skrivende stund på over 12 prosentpoeng mellom et studielån og et gjennomsnittlig forbrukslån. For mange nordmenn er lånestørrelsen på disse to lånene også tilsvarende, men kostnaden på sistnevnte vil altså være langt større.

Avdragsfrihet på den langsiktige gjelden

Vi anbefaler at man søker om avdragsfrihet for en kortere periode på boliglånet og studielånet, slik at du kun betaler renter på disse to lånene. På denne måten kan du legge all energi og alle penger til å betale ned forbrukslånet. Gjør du dette, så vil du i det store bildet spare masse penger på renter og gebyrer, selv om det vil gå noen måneder uten at du sletter noe på den langsiktige gjelden. Men – et forbrukslån kan være dyrt!