Ikano Bank forbrukslån
Ikano Bank forbrukslån

Hvis man er ny på lånemarkedet og ikke har kjennskap til de mange begrepene som brukes i finansbransjen, så kan det være vanskelig å finne ut hva et forbrukslån egentlig vil koste en. Det mest sentrale begrepet man må forstå er den effektive renten, som er avgjørende for den totale lånekostnaden.

Effektiv rente inkluderer alle kostnader

Når man snakker om rente på forbrukslån, så er det som regel effektiv eller nominell rente som gjelder. Sistnevnte er den renten som banken fastsetter og «krever» at du betaler dersom de skal gi deg et lån. Den effektive renten er den nominelle renten pluss eventuelle gebyrer som påløper ved et slikt lån. Med andre ord er det alltid den effektive renten du må sammenligne og være obs på når det kommer til forbrukslån. Den er som regel mellom 10% til 20% på norske lån, og da er gebyrer som termingebyr og etableringsgebyr innbakt i prisen, slik at du kan se den reelle kostnaden.

Fradrag på renten

I tillegg må du tenke på at den reelle kostnaden med lånet er mindre enn som så. Regjeringen gir deg nemlig 28% fradrag på det du betaler i renter på forbrukslånet, som du får tilbake når skatteoppgjøret kommer året etter. Husk å føre opp det du har betalt i renter på forbrukslån og andre lån (se Finansagent.no for mer informasjon om forbrukerlån) når selvangivelsen kommer. Det kan du spare ganske mye penger på!