Selv om du skulle få et billig forbrukslån fordi du har god kredittscore, vil normalt denne typen lån være dyrere enn for eksempel de fleste billån. Lån til forbruk er uten krav om sikkerhet, og derfor er rentene høyere. Rentene på boliglån er for tiden særdeles lave, men disse er også sikret for banken, da de normalt har pant i selve boligen. Dermed er det vanlig at forbrukslån er det lånet som koster mest rentemessig, med mindre du også har gjeld knyttet til kredittkort.

Bli kvitt dyr gjeld først

I prinsippet bør man alltid kvitte seg med den dyreste gjelda først. Har du for eksempel boliglån, studielån og et forbrukslån, vil forbrukslånet som regel være dyrest. Betal ned på dette først, så mye du klarer. Det kan lønne seg å be om avdragsfrihet en periode på for eksempel studielån og boliglån, mens man konsentrerer seg om å betale mest ned på forbrukslånet. På sikt vil dette lønne seg ganske mye. Har du i tillegg kredittgjeld med høyere renter, bør du prioritere dette mest, og helst samtidig.

Forbrukslån til refinansiering

Om du har mange lån og kreditter, vil det være smart å redusere antallet, og samtidig kvitte seg med gjelda som har høyeste renter. Om du klarer å samle alt inn i et boliglån, er dette den beste løsningen, med mindre du har penger til å betale ut den dyreste gjelda. Har du ikke bolig (og dermed billig boliglån), kan refinansiering med forbrukslån være en løsning. Får du bedre renter på et nytt forbrukslån, bør du bruke dette til å betale ut eventuell dyrere kredittgjeld eller dyrere smålån og lån til forbruk. Dette er noe man bør sjekke periodevis, fordi rentene endrer seg over tid. I dag kan det hende du får bedre renter på alle typer lån, enn du gjorde for bare noen måneder siden.